П`ятниця
29.03.2024, 08:27
..........
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Розділи новин
Про мережу Карітас [0]
Сокаль і Сокальщина [31]

Міні-чат
200

Головна » 2008 » Серпень » 30
1515 р. в місті згадуються церкви П`ятницька, св. Миколи та Спаса. Тут існувало декілька монастирів. Найдавнішим був монастир з церквою св. Климента папи (не пізніше XII ст.), про що говорить збережений топонім «Клименщина». Це також підтвердили археологічні розкопки, проведені Я. Пастернаком у 1936 р. Крім нього існував давній невідомого імені монастир, що стояв на луці, званій «Монастирище». Був ще монастир Пресв. Трійці (XVII ст.), монастир при церкві св. Спаса (згаданий у королівській грамоті 1636 р.) і так званий міський монастир оо. Василиян XVIII ст. Останній був заснований у 1697 р. коштом воєводи краківського Феліціяна Казимира Потоцького, але фактично існував щойно з 1714 р. до пожежі 1736 р. Первісно церква Зішестя св. Духа стояла поза домініканським монастирем і була кафедральною, тому що єпископи холмські титулувалися і єпископами белзькими. Катедральна церква була дерев`яною ... Читати далі »
Категорія: Сокаль і Сокальщина | Переглядів: 601 | Додав: karitas | Дата: 30.08.2008 | Коментарі (0)

6 серпня в Сокальській райдержадміністрації відбулось чергове засідання постійно-діючої комісії по вибору земельних ділянок для будівництва житла, об"єктів культурно-побутового, комунального призначення, вилучення їх для державних та громадських потреб, яке провела О.Зарічна- заступник голови райдержадміністрації.


 На порядку денному були такі питання: про надання дозволу на підготовку містобудівного обгрунтування можливості розташування базової станції мобільного зв"язку ЗАТ "Київстар Дж. Ес.Ем." на території Лучицької сільської ради; про надання дозволу на підготовку містобудівного обгрунтування з метою проведення реконструкції викупленого не житлового приміщення в смт. Жвирка для розташування млина. 


Комісія вирішила дозволи надати.

Категорія: Сокаль і Сокальщина | Переглядів: 460 | Додав: karitas | Дата: 30.08.2008 | Коментарі (0)

Протягом багатьох століть страшним лихом для українських земель були спустошливі турецько-татарські набіги. Події цих далеких часів знайшли своє відображення у численних народніх переказах, які по­бутували на Сокальщині . Скупі рядки архівних документів, літописів і хронік найчастіше повідомляють лише рік чергового ворожого нападу і описують заподіяну ним шкоду. Використовуючи леґенди і перекази, ми можемо значно повніше реконструювати цю минулу епоху. Проте безжальний час встиг знищити чимало цих дорогоцінних перлин народньої творчости . Лише незначна частина леґенд і переказів була записана і частково опублікована, а в наш час серед місцевого населення побутує тільки невелика їх кількість. 

У середньовіччі турецько-татарські набіги були настільки частими, що вороги робили їх добре второваними дорогами. У селі Перемислів був записаний переказ про Чорний шлях, яким татарські орди систематично робили набіги на наші землі. Беручи початок від Перекопу, він, тягнучись майже через вс ... Читати далі »
Категорія: Сокаль і Сокальщина | Переглядів: 1504 | Додав: karitas | Дата: 30.08.2008 | Коментарі (0)

У першій половині XVII ст. Сокаль був середнім містом Белзького воєводства, чисельність населення якого вагалася між двома і трьома тисячами осіб. Перша письмова згадка про нього належить до 1377 року [1] , коли ще місто розташовувалося не на правому березі річки Західний Буг (як тепер), а на лівому. Проте часті турецько-татарські набіги і спричинені ними руйнування змусили міщан шукати більш придатне місце для проживання. Раніше в історіографії панувала думка, що Сокаль перенісся на правий берег внаслідок зруйнування міста татарами 1519 року і за дозволом, виданим старостою А.Тенчинським від 1524 р [2] . Але дослідник А.Янечек, опираючись на неопубліковані архівні матеріали, прийшов до висновку, що міщани почали переселятися на правий берег ще перед 1517 р. [3] 

На новому місці Сокаль було наново добре укріплено. Місто оточували рови, з'єднані з Бугом, і високі вали, увінчані дерев'яними стінами з баштами. До наших днів збереглись лише фрагменти валів. Замок залишився на досить ... Читати далі »
Категорія: Сокаль і Сокальщина | Переглядів: 1663 | Додав: karitas | Дата: 30.08.2008 | Коментарі (0)

Хроніка сокальського монастиря Бернардинів починається доволі характеристично. Щоб перебороти вплив традиції про українське по¬ходження головної атракції монастиря, якого була його чудотворна ікона Богородиці, починається вона з леґенди про цю ікону.

За словами тієї леґенди, жив за часів короля Ягайла литвин Яків Венжик, що, охрестившися, почав малювати ікони. Втративши очі, відбув він прощу до чудотворної ікони Богородиці в Ченстохові, де про¬видів і з дяки за ласку, рішив вималювати ченстоховську Богородицю. Не можучи відразу намалювати ікони, тричі їздив до Ченстохови, а коли вернувся з третьої прощі, застав свою, ледве підмальовану, ікону готовою. Признав це чудом і помістив ікону в стародавньому сокальському костелі. Мало це статися в 1400 році, коли історія ще мовчить про наше місто.

Як би там не було, то закладений 1599 р. монастир сокальських Бернардинів прийшов у посідання ікони. В 1619 році, сто літ по татарсь¬кому розгромі й перенесенні міста на правий берег, в ... Читати далі »
Категорія: Сокаль і Сокальщина | Переглядів: 601 | Додав: karitas | Дата: 30.08.2008 | Коментарі (0)

Коли в середині XIV століття розпалося знекровлене виснажливою боротьбою з іноземними загарбниками і знесилене внутрішніми чварами Галицько-Волинське князівство, Белзьку землю, на території якої знаходився Сокаль, захоплюють литовці, потім угорські феодали, а згодом вона переходить у власність мазовецьких князів. Приблизно 1396 року литовський князь Ягайло, котрий став польським королем, дарує Белзьку землю, до якої входили буський, любачівський, городельський та інші повіти, своїй сестрі Олександрі, котра вийшла заміж за мазовецького князя Зимовита. Згодом цей же Зимовит, який називав себе в своїх грамотах князем мазовецьким і принцом руським, підкреслюючи тим, що посідає наші землі, видає привілей, у котрому згадує Сокаль. У ньому записано, що 15 серпня 1411 року Зимовит, князь мазовецький, дає Миколі Шерерові війтівство в Буську на праві магдебурзькім. З дня видання цього привілею й починали літочислення Сокаля. Та нині маємо документ, що вносить до віку міста значну поправку. В ... Читати далі »
Категорія: Сокаль і Сокальщина | Переглядів: 997 | Додав: karitas | Дата: 30.08.2008 | Коментарі (0)

Форма входу

Календар новин
«  Серпень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024